Rolovaný bílý chléb s pestem z medvědího česneku
Suroviny:
Těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 1 - 1,5 lžičky soli
- 300 ml vody
- 50 g oleje
- 21 g čerstvého droždí
- 1/2 lžičky cukru
- Náplň:
- 80 g pesta z medvědího česneku
- 60 g tvrdého sýra
- Postup:
-
Kynuté těsto připravíme pro nás běžným způsobem. Nejjednodušší je použít domácí pekárnu, kde jako první nalijeme tekutiny, pak mouku smíchanou se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Nebo zaděláme klasickým způsobem a necháme pod utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, pak vyvalíme šišku a válečkem rozválíme do obdélníkového tvaru. Kratší strana musí být v délce chlebíčkové formy. Pesto smícháme s jemně nastrouhaným sýrem a rozválené těsto touto směsí potřeme. Z obou stran pevně svineme do ruliček a vložíme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení. Můžeme stočit i jednoduše - do veky. Necháme vykynout a před pečením se ještě může potřít olejem nebo rozšlehaným vajíčkem a posypat sezamem.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme.
Pekla jsem v chlebíčkové formě o rozměrech 36 x 11,5 cm.
Pesto jsem dostala darem, prý se skládá jen z medvědího česneku, soli a oleje.
Sůl do těsta přidáme podle toho, kolik soli obsahuje pesto, ale není ho tam zase mnoho. Já dala 1 lžičku.
Tento chléb mám nejraději se salátem z vařených vajíček s cottage sýrem a nebo s jemnou sýrovou pomazánkou, aby vynikla chuť chleba.