Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snídaňová veka

24. 1. 2019

Suroviny:

600 g hladké pšeničné mouky

200 g celozrnné pšeničné mouky

2 rovné lžičky soli

1 lžička cukru

440 ml vody

80 g oleje

30 g čerstvého droždí

Postup:

  1. Jako první si běžným způsobem připravíme kvásek, odkaz je níže v Poznámce. Smícháme dohromady obě mouky se solí, přídáme zbytek vlažné vody, olej, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, vláčné a nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí ho ještě jednou jen krátce prohněteme - srazíme a necháme znovu vykynout.

  2. Vykynuté těsto dáme na mírně pomoučený vál, rozdělíme ho na dva díly z kterých vypracujeme bochánky a z nich následně veky. Uložíme je na plech pokrytý teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Veky shora několika šikmými řezy nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Vykynuté veky opatrně potřeme vlažnou vodou, lepší je použít rozprašovač. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C, po 5 minutách teplotu snížíme na 190 °C a pečeme ještě dalších zhruba 35 minut

  4. Poznámka

  5. K zadělání kynutého těsta hlavně používám domácí pekárnu, kde je ale jiný postup přípravy. Někdy taky používám robot - mísu s hákem.

034.jpg039.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář