Farmářské bulky nebo bagetky
6 - 8 ks dle velikosti
Suroviny:
420 g hladké mouky, 80 g žitné chlebové mouky, 2 zarovnané lžičky soli, 1 lžička cukru, zhruba 320 ml vlažné vody - dle potřeby, 25 g čerstvého droždí, trochu hladké mouky na vyvalování těsta.
Postup:
Obě dvě mouky si prosijeme, zamícháme sůl, uděláme dolík do kterého dáme cukr, část vlažné vody, rozdrobíme droždí a necháme vzejít. Nebo si uděláme kvásek zvlášť. Přidáme zbytek vody a zaděláme těsto. To necháme vykynout, rozdělíme na 8 dílů, tyto dílky zpracujeme do malých bochánků a ty rozválíme na podlouhlé bagety. Ovalíme je velmi jemně v hladké mouce, vložíme na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení, uděláme zářezy a necháme vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Stupně nepíšu, mám plynovou troubu.
Poznámka:
Zdroj: Kuchařka Pečeme 100x jinak.
U tohoto receptu se píše, že jen špetka žitné mouky dodá tradiční bagetě venkovský ráz. V těstě není žádný tuk, zadělavá se pouze vodou a před pečením se ničím nepotírá a přebytečná mouka jde odstranit po obalení štětečkem. Pokud nechcete mít povrch popraskaný jako je na fotu, tak se musí nechat bagety dobře vykynout a vložit do dost předehřáté trouby. Já právě pekla volněji a tvarově to jsou spíš takové bochánky.