Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuřecí prsa se svíčkovou omáčkou

8. 4. 2015

Počet porcí: 4

Suroviny:

500 - 600 g kuřecích prsou, 80 g uzeného libovějšího bůčku v celku(nebo uzená slanina), 2 lžíce oleje, zhruba 280 g směsi očistěné čerstvé kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel, 60 g cibule, sůl, 2,5 zarovnané lžičky krupicového cukru, 2 lžičky octa, 2 lžičky hořčice, 2 kolečka citronu + trochu šťávy na dochucení, 1 velký bobkový list, 3 velké kuličky nového koření, hrubě mletý pepř nebo 5 kuliček celého, 2 špetky tymiánu, drůbeží vývar dle potřeby(nebo jen voda), 1 lžíce hladké mouky - dle potřeby, 200 - 250 ml sladké 12% smetany nebo méně + trochu mléka

Postup:

Kuřecí prsa nařízneme úzkým a ostrým nožem a vytvoříme v nich kapsu, kterou naplníme špalíčky uzeného bůčku. Sepneme kovovými jehlami nebo párátky a na povrchu osolíme.(Pokud máme nějaký bůček nebo slaninu navíc, tak nakrájíme na kostky a použijeme do základu k zelenině). Do kastrolu dáme olej, rozehřejeme ho a z obou stran rychle opečeme maso, které pak vyndáme. Přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji restujeme. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na proužky a dále restujeme. Jako další v pořadí přidáme k zelenině cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit - mírně zkaramelizovat, dále přidáme hořčici a malou chvilku mícháme, následovat bude ocet, který necháme odpařit. Tento základ zalijeme drůbežím vývarem (nebo vodou), přidáme maso které poprášíme tymiánem, přidáme hrubě mletý pepř nebo pár kuliček celého, nové koření, bobkový list, 2 plátky-řezy z omytého citronu. Přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit, až je maso měkké. Zhruba 30 až 40 minut, ale řídíme se podle velikosti masa. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a když je měkké, tak ho vyjmeme a udržujeme na teple. Ze základu vybereme koření a zeleninu nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby naředíme trochou vývaru nebo vodou, přivedeme k varu a zahustíme 1 až 1,5 lžící mouky kterou rozšleháme ve smetaně. Omáčku stále mícháme,nejraději prošleháváme metličkou, až nám zavaří. Pak příkon tepla zmírníme a za častého míchání necháme nejméně 20 minut provářet. Omáčku ještě dochutíme dle vlasní chuti (sůl, citronová šťáva, cukr). Můžeme nakonec přidat i plátek másla. Před podáváním kuřecí prsa nakrájíme na šikmé řezy.

svickova-z-kureciho-masa2.jpg

svickova-z-kureciho-masa1.jpg

svickova-z-kureciho-masa.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

koentář

(Irmiš Robert, 25. 6. 2015 12:21)

Vážení,tento recept se mi jeví jako velmi dobrý,určitě jej vyzkouším jak s kuřecím masem,tak s vepřovým-či hovězím.Zdravím Robert