Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuličky z mletého masa ve svíčkové omáčce

8. 2. 2012

Suroviny:

Na kuličky:

400 g mletého masa (vepřové + hovězí), 1 vejce, 1 malá cibule, 3 lžíce strouhanky i více - podle potřeby, 2 lžíce vody, sůl, pepř, 1 l hovězího vývaru

Na omáčku:

5 lžic oleje, 5 lžic hladké mouky, polotovar Halali - mám i domácí a 2 dl sladké smetany nebo část mléka a část smetany, na dochucení citronová šťáva a cukr dle potřeby, možno i špetku tymiánu nebo trošku hořčice, taky můžeme použít celý pepř, bobkový list a nové koření.

Postup:

Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu. Vhodíme do vařícího vývaru a vaříme 12 minut. Pak vyjmeme, vývar ponecháme na zalití jíšky.

Připravíme si jíšku, zalijeme prochladlým vývarem a trochou vody, přidáme polotovar Halali podle potřeby a necháme dobře provařit. Ke konci zjemníme smetanou, přidáme masové kuličky a ještě krátce povaříme. Nakonec dochutíme. Kdo má rád ve svíčkové omáčce chuť a vůni slaniny, tak si udělá na ni jíšku s přidáním trošky oleje a může se přidat i trochu cibule, která se osmahne jen do sklovita. Omáčka by se pak ale měla procedit.
Omáčku jde udělat i klasicky, s použitím čerstvé nebo mražené zeleniny.
Podle tohoto receptu dělám i kuličky k rajské omáčce.
Kuličky dobře drží pohromadě, ještě se nestalo, že by se rozpadly.

knedlicky-ve-svickove-omacce.jpg

knedlirky-ve-svickove-om-knedlicky.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář