Rybízová bábovka z jogurtového těsta
Suroviny:
4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 100 ml oleje, 150 ml bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 200 g červeného rybízu, trochu tuku na vymazání formy (nejraději 100% tuk např. Omega) a hrubá mouka na vysypání.
Postup:
Žloutky vyšleháme s citronovou kůrou, moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Pak vmícháme jogurt, olej a předem prosátou mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme pevný sníh z bílků, při šlehání přidávám malou špetičku soli. Do těsta ještě opatně zamícháme bobulky rybízu a vložíme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Vložíme do středně vyhřáté trouby na zhruba 160°C a zvolna pečeme zhruba 40 - 45 minut. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby, chvíli ji ještě necháme ve formě, pak ji vyklopíme a necháme vychladnout. Před podáváním povrch pocukrujeme.