Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční perníkový dort

3. 2. 2012

Suroviny:

50 g rozinek, 3 lžíce rumu, 100 g tuku na pečení - Hera apd., 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa - 12 g, 50 g medu, 50 g směsi kandovaného ovoce, 50 g proslazené citronové a pomerančové kůry, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička mleté skořice, 200 ml mléka, trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání dortové formy.
Na dohotovení:
60 g meruňkové marmelády, 100 g čokoládové polevy, 50 g marcipánové hmoty na ozdoby

Postup:

Nejdříve si zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat. Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, slabě vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Já měla na dně papír na pečení, doporučuji. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 40 - 50 minut na 160 °C. Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Po úplném vychlazení korpus 1 x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.

Poznámka:

Zdroj: Chvilka v kuchyni, recept je od paní Lenky Horalové. Mírně jsem poupravila postup.
Dortík nám chutná, jen malinečko se mi při krájení drolil, ale není to nic tragického. Dala jsem trochu méně kandované kůry a ovoce - asi o 40 g, než uvádím v receptu více jsem už neměla. Čokoládovou polevu jsem použila z čokolády na vaření a ozdůbky byly z falešné marcipánové hmoty - ze sušeného mléka. Dort není vysoký, je jen na jedno proříznutí. Určitě ho budu péct častěji, možná bude lepší před nanesením polevy dort potřít slabě marmeládou i na povrchu a nechat v chladničce ztuhnout.

pernikovy-dort1.jpg

 

 

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář