Nepečené banánové bábovičky
Počet porcí:
4 ks o objemu cca 180 - 200 ml.
Suroviny:
2 větší banány = 250 dužiny, 150 ml mléka, 100 ml sladké 10 - 12 % smetany, 15 g sypké živočišné želatiny, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 - 2 lžíce medu, šťáva z 1/2 citronu = 2 lžíce, 12 ks kulatých piškotů, zhruba 1,5 dl - 2 dl studené oslazené silné káv, 1,5 lžičky oleje na vymazání formiček a na dozdobení na talíři např. ovoce, karamelový topping, meduňka nebo máta,šlehačka atd.
Postup:
Do odměřeného mléka zamícháme želatinu a necháme zhruba 10 minut nabobtnat. Pak mírně zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny. Teplota by neměla o mnoho překročit 50°C, ale želatina se spolehlivě rozpouští. Necháme malinko zchladnout, přidáme smetanu, banány, med a cukr a vše, nejraději ponorným mixérem, rozmixujeme. Nakonec vmícháme citronovou šťávu, ochutnáme a pokud je třeba, mírně dosladíme. Hmotu dáme do chladničky, občas zamícháme a použijeme, jak začíná mírně houstnout.
V 150 - 180 ml studené vody rozšleháme lžičku rozpustné kávy a malinko cukru.
Formičky báboviček, nejraději silikonové nebo z měkkého plastu - dají se použít i muffinkové, velmi mírně vevnitř vymastíme olejem, dáme trochu hmoty, pak do každé bábovičky tři piškoty krátce nasáklé silnou kávou a znovu banánovou hmotu. Vložíme do chladničky a necháme zhruba 2 až 3 hodiny ztuhnout. Pak vyklopíme a dozdobíme dle vlastní fantazie.
Pro děti
(zuzkaK, 7. 5. 2015 12:23)