Jablkový koláč pečený v remosce
Počet porcí 6-8
- Těsto:
- 230 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetka soli
- 150 g hery nebo jiného tuku na pečení
- 70 ml studené vody
- Náplň:
- 600 g jablek
- 30 g cukru krupice -podle potřeby
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Postup:
-
Smícháme mouku se solí a cukrem, přidáme ztuhlý tuk nakrájený na menší kousky a vytvoříme drobenku. Pak přidáme studenou vodu a těsto dále hněteme až se spojí, pracujeme ale rychle. Ze začátku hněteme v míse a později použijeme vál, který mírně podsypeme hladkou moukou. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodinku do chladničky.
Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na silnější plátky. V míse je posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a vše dobře promícháme.
Těsto vyválíme na vystřiženém papíru na pečení do kruhu, který bude ale větší, než dno mísy remosky - aby zůstaly volné okraje na přehyb. Volný okraj navíc by měl mít zhruba 3 - 4,5 cm, jak kdo chce. Po obvodu, asi ty 4 cm od okraje, naskládáme do kruhu plátky jablek a pokračujeme až do středu. Těsto po celém obvodu na tuto náplň přehneme. Vložíme do pečící mísy remosky, tu zapneme a pečeme 50 minut. Před koncem pečení můžeme už remosku vypnout a necháme koláč cca 8-10 minut pod poklopem "dojít".
Po upečení sejmeme víko a koláč necháme vychladnout. Před podaváním můžeme povrch pocukrovat.....