Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablkový koláč pečený v remosce

23. 1. 2019

Počet porcí 6-8

Těsto:
230 g hladké mouky
30 g moučkového cukru
špetka soli
150 g hery nebo jiného tuku na pečení
70 ml studené vody
 
Náplň:
600 g jablek
30 g cukru krupice -podle potřeby
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice
 
Postup:

Smícháme mouku se solí a cukrem, přidáme ztuhlý tuk nakrájený na menší kousky a vytvoříme drobenku. Pak přidáme studenou vodu a těsto dále hněteme až se spojí, pracujeme ale rychle. Ze začátku hněteme v míse a později použijeme vál, který mírně podsypeme hladkou moukou. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a dáme na půlhodinku do chladničky.

Jablka oloupeme, vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na silnější plátky. V míse je posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicí a vše dobře promícháme.

Těsto vyválíme na vystřiženém papíru na pečení do kruhu, který bude ale větší, než dno mísy remosky - aby zůstaly volné okraje na přehyb. Volný okraj navíc by měl mít zhruba 3 - 4,5 cm, jak kdo chce. Po obvodu, asi ty 4 cm od okraje, naskládáme do kruhu plátky jablek a pokračujeme až do středu. Těsto po celém obvodu na tuto náplň přehneme. Vložíme do pečící mísy remosky, tu zapneme a pečeme 50 minut. Před koncem pečení můžeme už remosku vypnout a necháme koláč cca 8-10 minut pod poklopem "dojít".
Po upečení sejmeme víko a koláč necháme vychladnout. Před podaváním můžeme povrch pocukrovat.

014.jpg....007.jpg

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář