Smetanová buchta s jablky z remosky
Suroviny:
300 g polohrubé mouky, zhruba 120 g moučkového cukru (já sladím méně, tak jsem dala 100 g, ale ostatním doporučuji trošku více) , 1 prášek do pečiva, 250 g sladké 12% smetany, trochu citronové kůry nebo pár kapek citronového aroma Dr. Oetker, 2 vejce, 300 g hrubě nastrouhaných jablek + cukr dle potřeby na doslazení a trošku skořice, nebo skořicový cukr.
Postup:
Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme smetanu, rozkvedlané vejce, kůru nebo aroma a vše smícháme dohromady. Nádobu remosky vyložíme papírem na pečení, vlijeme 2/3 těsta, rozprostřeme nastrouhaná jablka doslazená mírně cukrem a ochucená skořicí a na jablka rozetřeme zbývající 1/3 těsta. Nádobu přiklopíme víkem, zapneme a pečeme 35 - 40 minut. Upečenou buchtu vyjmeme a necháme na mřížce vychladnout. Pocukrujeme na povrchu a podáváme.
Cukru do těsta si přidáme podle toho, jak moc sladkou ji chceme. Těsto nebo i jablečnou směs si můžeme i jinak vylepšit, například přidáním rozinek, kokosu, sekaných ořechů, mletého máku, vanilkovým cukrem atd.
Výborná :-)
(Iva, 1. 10. 2012 8:54)