Kynutá buchta se zelnou nádivkou a drobenkou
Suroviny:
Na těsto:
400 g polohrubé mouky, větší špetka soli, 50 g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 80 g másla, 1 žloutek, 18 g čerstvého droždí, vlažné mléko dle potřeby - zhruba 200 ml
Na nádivku:
500 g nakrouhaného zelí, špetka soli - dle potřeby, 40 g másla, 60 g cukru, 60 g rozinek, mletá skořice
Drobenka:
200 g polohrubé mouky, 140 g másla, 100 g moučkového cukru, možno přidat lžíci rumu
Postup:
Z části vlažného mléka, větší špetky cukru, rozdrobeného droždí a trošky mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple pod utěrkou vykynout. Mouku smícháme se solí, cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, žloutek, kvásek, vlažné mléko dle potřeby a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Pak ho ještě jednou vařečkou krátce propracujeme, opět poprášíme moukou a necháme vykynout.
Nádivku si připravíme tak, že jemně nakrouhané zelí spaříme vařící vodou, scedíme, přidáme malé množství vody, malinko soli a necháme dusit do měkka, častěji promícháme. Vodu necháme úplně odpařit, přidáme cukr dle chuti, rozinky, poprášíme mletou skořicí a přidáme kousek másla. Necháme zchladnout.
Drobenku si připravíme tak, že ztuhlé máslo nakrájíme na kousky a promneme společně s cukrem a moukou.
Vykynuté těsto lehce zpracujeme do bochánku, ten rukama rozválíme a vytáhneme do šišky a pak už válečkem rozvalíme na velikost velkého plechu. Plech musíme vymazat tukem, nejraději 100%, já ale používám papír na pečení. Těsto se dá dobře vyválet přímo na něm a přenést na plech. Povrch těsta posypeme dobře ochuceným zelím a nahoru přidáme drobenku. Buchtu přikryjeme utěrkou a ještě necháme kynout. Pak vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme.
Komentáře
Přehled komentářů
Jen jednou jsem jedla v Budapesti strudl plneny zelim a pamatuji si, ze to bylo velice dobre. Prinesli takovou ochutnavku ruzne plnenych strudliku (mak, orechy, jablka, visne a zeli). Az kdyz jsem ochutnala, jsem pochopila oc jde. Tvuj kolacek bude urcite dobry, nemam pochyb. Tvuj taninek dobre vedel....
Tak
(vybusna, 4. 7. 2014 23:20)Maruska toto vidim prvykrat v zivote, musim to povedat doma mamicke, ci sa s tym stretla..rozhodne to musim zdielat. Fakt velmi velmi zaujimave
Re: Tak
(Merylas, 6. 7. 2014 19:54)Mili, tuhle sladkou zelnou nádivku už znám od dětství. Má babička tyhle koláče přes celý plech pekla když jsme měli přijet na návštěvu, hlavně mému tatínkovi, svému synovi, který je měl moc rád. Já jsem této nádivce přišla na chuť až v dospělosti.
Taky neznam
(Jitkas, 7. 7. 2014 21:02)