Horký citronový čaj s celým jablkem
Suroviny:
Menší jablka podle počtu porcí, kvalitní ovocný čaj - citronový nebo citrusový mix, med případně trochu cukru, celá skořice, možno i hřebíček, dále možno kousek zázvoru, pomeranč nebo limeta,granátové jablko, máta nebo meduňka atp.vše dle možností a dle vlastní chuti.
Postup:
Jablka oloupeme, vypíchneme středy, naskládáme do menšího kastrůlku, přidáme trochu vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, až jsou jablka měkká, ale nesmí se rozpadnout. Pak je opatrně přendáme do větších širších hrníčků a přidáme i tekutinu po dušení. Doplníme jiným vhodným ovocem a zalijeme předem připraveným horkým čajem, v kterém jsme nechali rovněž vyluhovat koření a osladili ho medem nebo cukrem. Dozdobíme meduňkou nebo mátou a ihned podáváme s lžičkou.
Ovoce si dáme takové, které zrovna máme k dispozici nebo které máme rádi v kombinaci s jablkem. Místo jablka můžeme použít hrušky.
Krasna skoro svacinka
(Jitkas, 29. 1. 2014 7:35)