Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bramborová polévka

Počet porcí: 5

Suroviny: veškerá zelenina je uvedena už v čisté váze po očištění a oloupání.

Na jíšku: 40 g oleje - zhruba 4 a půl lžíce, 30 g jemně nakrájené cibule, 50 g hladké mouky - 5 lžic malinko víc než zarovnaných

250 g brambor, 80 g už podušených lesních hub nebo žampiónů (čerstvých to bude více než 80 g) - měla jsem podušené a zamražené a můžeme použít i sušené houby a ty je třeba předem uvařit, 25 g mrkve, 25 g kapusty - já dala pórek, 20 g celeru, 20 g petržele, 5 g česneku - dle chuti, sůl dle potřeby, mletý pepř, trochu kmínu - mám raději drcený, majoránka, trochu zelené petrželky na talíř a komu nevadí, může přidat trochu magi -polévkového koření nebo malinko nasekaného libečku, stačí v polévce vyvařit jen kousek stonku. Zhruba 1150 ml vody nebo raději vývaru B - z kostí. Z tohoto množství tekutiny odebereme 250 ml na zalití jíšky, ve zbytku uvaříme zeleninu.

Postup: Do zhruba 900 ml vody nebo vývaru si dáme vařit zeleninu, kořenovou zeleninu nakrájíme na drobno nebo nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, brambory nakrájíme na větší kostky, kapustu na nudličky, pokud máme pórek, tak na půlkokečka.  Přidáme sůl, kmín, pepř a necháme mírně chvíli vařit, zhruba 5 minut.

V této době si připravíme jíšku. Do kastrůlku si dáme olej, necháme ho rozehřát, přidáme nakrájenou cibuli a chvíli ji restujeme do sklovita za stálého míchání. Musí zůstat ještě bílá, nenecháme ji zhnědnout, maximálně může být lehce narůžovělá . Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání na spíš mírnější teplotě plotýnky si uděláme jíšku. Může být světlejší i zlatavá, trvá to tak zhruba 3 minutky. Odstavíme ji,  zalijeme najednou zhruba 250 ml studené vody nebo vývaru a stále intenzívně prošleháváme metličkou. Jak ji rozšleháme, tak ji ihned vlijeme do polévky, jinak nám jíška zhoustne, musíme pracovat rychle. Můžeme si ji připravit i jako první, než dáme vařit zeleninu, nechat chvíli odstavenou a teprve zalít tekutinou a prošlehat. Pokud je jíška už studená, tak ji rozšleháme v teplé tekutině nebo kastrůlek mírně zahřejeme a obsah prošleháváme až se vše spojí. Polévku po přidání jíšky  mícháme opatrně vařečkou až nám zavaří. Přidáme prolisovaný česnek a velmi mírně necháme vařit zhruba 15 minut - až do té doby, kdy máme brambory měkké. Ke konci přípravy přidáme mezi prsty rozemnutou majoránku a dochutíme dle potřeby a své chuti. Hustotu polévky si zvolíme sami, dáme méně nebo více tekutiny.

bramborova-polevka-pro-zacatecniky.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář