Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrachová polévka s krutony

Počet porcí: 6

Suroviny:

250 g žlutého nebo zeleného loupaného půleného hrachu, sůl, mletý pepř, možno trochu polévkového koření nebo kousek masoxu a špetku majoránky, 60 g oleje, 60 g hladké mouky, 40 g cibule, 2 i více stroužků česneku - dle chuti, na krutony  5 -6 krajíčků toustového chleba nebo na obyčejné krutony  2 ks bílého pečiva + 1 lžíce oleje

Postup:

Hrách propláchneme, přidáme čistou vodu a uvaříme. Ideální je, když ho necháme pár hodin nabobtnat a pak v téže vodě teprve vaříme. Pokud chceme jemnou polévku tak ho můžeme před zahuštěním rozmixovat nebo až úplně nakonec hotovou polévku procedit přes řidší cedník a propasírovat. Polévku zahustíme klasickou cibulovou jíškou- na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli jen do sklovita, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlejší jíšku, kterou necháme zchladnout. Pak ji za stálého šlehání naředíme vodou. Pokud je jíška ještě dost teplá až horká tak studenou a pokud je úplně chladná, tak vodou vlažnou až teplou. Rozšleháme a vlijeme do polévky, tu stále prošleháváme metlou do té doby, než nám znovu zavaří. Vody si přidáme dle potřeby, aby měla polévka správnou hustotu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek  a necháme za občasného prošlehání zvolna provářet a to minimálně 1/2 hodiny. Na závěr ještě dochutíme dle potřeby a vlastní chuti.

Krutonky si připravíme buď  klasicky, že starší ale vláčné pečivo nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi na lžíci oleje do zlatavé barvy. Taky je můžeme péct v troubě. Nebo si z plátků toustového chleba menší formičkou ve tvaru rybičky vypíchneme sváteční krutony :-) a taktéž je opečeme.

hrachova-polevka-s-krutony.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář