Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uzená velikonoční polévka

29. 3. 2013

 

Suroviny:

Uzený vývar z uzeného masa nebo uzených kostí - zhruba 2,5 - 2,8 lt, sůl, celý pepř - 6ks, hrubě drcený pepř,  nové koření - 4 ks,  bobkový list, - 3 ks 1 cibule, zhruba 400 ml mléka, 70 g hladké mouky, ocet - zhruba 3 lžíce, 3 větší vejce

Postup:

Uzený vývar si připravíme uvařením uzeného masa s celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a rozkrojenou cibulí. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme, vývar scedíme a zahustíme ho mlékem s rozkvedlanou moukou - záklechtkou. Za stálého prošlehávání metličkou necháme zavařit a velmi pomalu provařujeje minimálně 20 minut, raději 30 minut. Polévku,  pokud je třeba, dosolíme, přidáme hruběji drcený pepř a necháme v ní srazit rozšlehaná vajíčka tak, aby zůstaly větší kousky. Necháme projít varem, odstavíme a dochutíme octem dle chuti. Polévka by měla být kyselejší a mělo by v ní být více pepře, než jsme běžně zvyklí. Podávat můžeme s kousky uzeného masa, ale i bez něho. Někdy do polévky před zahuštěním přidávám brambory nakrájené na větší kostky a po chvíli teprve zahustím, ale brambory se nesmí rozvařit. Používám varný typ A. Taktéž místo rozšlehaného vajíčka můžeme do každé porce přidat vejce ztracené.

Tento recept na skvělou polévku jsem objevila na Topreceptech.sk a už nějakou dobu ji s úspěchem vařím. Děkuji autorce za uveřejnění a podělení se o recept s ostatními. Originál receptu najdete tady:www.toprecepty.sk/recept/1092-velkonocna-polievka-z-udeneho-masa/

uzena-polevka.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář