Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rösti - bramborové placičky

29. 3. 2013

Suroviny:

Syrové brambory, sůl a olej na smažení. Možno přidat, ale není to nutné, špetku drceného kmínu nebo i hrubě drceného pepře a trošku bramborového škrobu - solamylu.

Množství si každý odhadne dle počtu porcí.

Postup:

Oloupané syrové brambory nastrouháme na hrubší nudličky. Buď přímo speciálním struhadlem nebo na klasickém hrubém slzičkovém struhadle. Brambory osolíme, já ještě přidávám trošku solamylu - na 1 kg brambor zhruba 1 lžíci, dobře promícháme. Pak si rozehřejeme lívanečník s trochou oleje , bramborovou hmotu ještě jednou promícháme a do horkého  oleje klademe hromádky nastrouhaných brambor, dobře je umačkáme přes celé dno a neděláme je moc hrubé. Necháme je pozvolna smažit, jednou otočíme. Pokud nemáme lívanečník, smažíme klasicky na pánvičce s hrubým dnem a kvalitním povrchnem.  Buď menší kolečka nebo i přes celou pánev. Důležité je vždy brambory dobře umačkat, aby držely pohromadě a smažit pozvolněji.

Podáváme většinou jako přílohu k různým masovým směsím, ale chutnají i jinak.

bramborove-rosti.jpg

rosti.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Výborné

(pipre, 14. 7. 2013 16:54)

Maruš, dík za výborný recept. Už u nás zdomácněl :-)
Jana

Re: Výborné

(Merylas, 14. 7. 2013 18:26)

:-), ahoj Jani, to jsem ráda. Mám doma kuchařku švýcarské kuchyně a tam jsou i různé obměny, tohle je jen takový základ. Měla bych ji zase oprášit a mrknout do ní :-)
Měj se hezky, Marie