Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rýžový nákyp s ovocem

31. 3. 2013

Počer porcí: 4- 5

Suroviny:

350 g rýže - ráda používám rýži parbolaid, , zhruba 700 až 800 ml mléka, 2 špetky soli, 3 vejce, cukr krupice nebo moučkový dle potřeby a chuti - zhruba 50 - 100 g, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kůry, zhruba 120 g másla nebo jiného tuku, ovoce: buď meruňky nebo broskve nebo i švestky, můžou být kompotované nebo zhruba 500 g nastrouhaných jablek. + trochu mleté skořice a rozinky

Postup:

Rýži dobře propereme, propláchneme vařící vodou a vsypeme ji do vařícího mléka, do kterého jsme přidali trošku soli a část másla. Vše zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme dusit doměkka. Hrnec musíme mít se silným dnem a kvalitním, nejraději nepřilnavým povrchem. Můžeme i odstavit trošku dřív a rýži překrýt ještě utěrkou a nechat "dojít". Pak ji přendáme do mísy, promícháme dvouzubou vidličkou a necháme prochladnout. Žloutky si prošleháme s částí cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Z bílků a špetičky soli si připravíme pevný sníh a úplně nakonec do něho zašleháme taky část cukru.  Vše smícháme s uvařenou rýží, cukru si dáme dle potřeby. Vhodný pekáček si vymažeme další částí másla, rozprostřeme polovinu rýže, poklademe ovocem buď z kompotu nebo použijeme hrubě nastrouhaná jablka, osladíme posledním dílem cukru, poprášíme skořicí a přidáme rozinky. Na ovoce rozprostřeme druhou polovinu rýže, po povrchu "rozhážeme" kousky másla nebo pokapeme máslem rozpuštěným, přiklopíme víkem nebo přikryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby a pozvolněji upečeme. Dobrou zkušenost mám s pečením v římském hrnci. Na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem.

ryzovy-nakyp.jpg

ryzovy-nakyp.jpg

 

 

Dnes si vnuk vyžádal rýžový nákyp , ale tady v tomto receptu se mi zdá, že je veliký nepoměr mezi mlékem a rýží, tak jsem nakonec pro 4 osoby měla 350 g rýže a 700 ml mléka a asi 100 ml mléka jsem pak přidala do rozšlehaných žloutků s cukrem a zamíchala do uvařené rýže. Nemám ráda moc rozvařenou. Vejce jsem dala 2 velké a trochu citr. kůry, vanilkový cukr a obyčejný podle potřeby. Tuk dávám už při vaření. Občas dělávám i s jablky a dobře se dá připravit v římském hrnci

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář