Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novohradský vepřový plátek

5. 2. 2012

Počet porcí: 4

Suroviny:

4 plátky vepřové kýty, já měla kotletky, sůl,  mletý pepř, olej, 1 menší lžička mleté papriky, 1 menší cibule, 3 žampióny čerstvé nebo trochu sterilovaných, sterilované lečo - asi 2 dl, zhruba 1 1/2 lžíce hladké mouky, zhruba 1/2 dl sladké smetany, na zalití  vývar možni i z kostky, komu nevadí.

Postup:

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme z obou stran na rozpáleném oleji. Vyjmeme a ve výpeku malinko osmahneme na hrubší plátky nakrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli osmahneme za stálého míchání - jako jíšku, ale cibule nám nesmí zhnědnout, zaprášíme paprikou, rychle zamícháme, necháme jen zpěnit a ihned zalijeme vodou nebo vývarem. Za stálého míchání necháme zavařit, vložíme zpět maso a lečo, nakrájené podušené žampióny a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké. Nakonec přidáme sladkou smetanu. Já připravuji na hlubší pánvičce, je to rychlovka.
Dá se použít i libovější bůček, nebo plecko, ale to by se dělalo jiným postupem, dusí se delší dobu nejraději v troubě a zahustí se moukou až před dokončením, když je maso už skoro měkké. Podáváme s rýží, chutná i s těstovinami nebo dáme vařené brambory.

novohradsky-vepr-titul.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář