Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valašské vepřové plátky

9. 2. 2012
Počet porcí: zhruba 5
Suroviny:
750 g vepřové kýty nebo plec, sůl, pepř, 50 g oleje, zhruba 50 g hladké mouky, 250 g čerstvých lesních hub, možno zaměnit za domácí sterilované ve vlastní šťávě nebo sušené, 30 g másla nebo jiného tuku, 250 g kysané smetany, 2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo sterilovaný, ocet na dochucení dle potřeby, vývar na zalití
 
Postup:

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme, zprudka osmahneme z obou stran na horkém oleji, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a zvolna necháme dobře provařit. Houby nakrájíme na plátky a na másle nebo oleji je orestujeme a necháme chvíli podusit, přidáme do omáčky spolu se sekaným koprem, nakonec přidáme zakysanou smetanu a vložíme zpět maso, které necháme prohřát. Podle potřeby dochutíme octem.
Sušené houby se musí dříve namočit a dát hned na začátku přípravy. Já si připravuju na zahušťování šťáv tzv. suchou jíšku, je to mouka opražená nasucho a dělám si ji do zásoby.

valaske-maso.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář