Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí kysané zelí

15. 3. 2015

Suroviny:

K 1kg nakrouhaného bílého zelí přidáme: 20 g soli, 20 g krupicového cukru, 100 g hrubě nakrájené cibule, 100 - 150 g hrubě nastrouhaných kyselejších jablek bez jadřinců ale se slupkou, 1 malou zarovnanou lžičku drceného kmínu, 1 lžičku hořčičného semínka, 6 kuliček celého pepře,1 kulička nového koření, 2 kuličky jalovce (koření můžeme upravit dle své chuti nebo nedávat vůbec)

Postup:

Nakrouhané zelí smícháme se vším ostatním, rukama dobře promneme a necháme hodinku odležet, až zelí změkne a pustí šťávu. Pak zelí po částech pěchujeme do sklenic, nejraději se šroubovacím víčkem. Dbáme na to, aby bylo zelí důkladně ve sklenicích natlačené a nebyly tam vzduchové mezery. Používám dřevěné pěchovadlo - tlouk. Nadbytečnou šťávu odlijeme, ale zelí musí být ponořeno. Velmi lehce zašroubujeme, sklenice vložíme do nějaké nádoby, aby se zachytila vytékající šťáva při kvašení. Necháme při pokojové teplotě zhruba 3 - 4 týdny. Ze začátku při kvašení nám bude několik dnů ze sklenic vytékat z pod víčka šťáva, ale později bude probíhat kvašení klidněji. Po bouřlivém kvašení, pokud je třeba, dolijeme sklenice mírně osolenou, převařenou, vychladlou vodou až po okraj a víčka znovu jen lehce zašroubujeme. Zelí nahoře sklenice nesmí být suché, zhnědlo by. Po 3 až 4 týdnech sklenice dotáhneme víčky pořádně, dáme do chladu a můžeme konzumovat. Mně chutná jako přílohový salát bez tepelné úpravy.

domácí kysané zelí

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář