Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třešňový koláč z remosky

28. 6. 2015

Počet porcí: 6 ks

Pečeno v menší remosce s hliníkovou mísou o průměru 22 cm.

Suroviny:

Na těsto:

180 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g moučkového cukru, 40 g másla nebo hery, 1 vejce, 1 lžíce mléka, možno přidat trochu citronové kůry a 1 vejce na potření povrchu koláče před pečením

Na náplň:

400 g čerstvých vypeckovaných třešní, 20 - 25 g vanilkového pudinku v prášku (podle šťavnatosti ovoce), 25 g moučkového cukru - dle potřeby i více, mletá skořice, možno přidat i mandlové nudličky apd.

Postup:

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce, mléko a vše v míse zpracujeme do hladké, vláčné, nelepivé, středně tuhé hmoty. Necháme chvíli v chladničce odpočinout.

Pečící mísu remosky vyložíme do třetiny výšky papírem na pečení.(Vystřihneme kolo větší než dno, papír zmuchláme do koule a pak rozprostřeme. Mísu můžeme mírně navlhčit vodou, papír bude lépe držet.) Pak těsto rozdělíme na dva díly, jeden díl o trochu větší než je polovina vyválíme do kulatého tvaru a vložíme na dno remosky a taky uděláme asi třícentimetrový okraj do výšky. Vypeckované třešně smícháme s cukrem, vanilkovým pudinkovým práškem a skořicí, v jedné vrstvě hustě vedle sebe rozložíme na dno. Druhou, menší polovinu těsta, taktéž vyválíme do kruhu, malou formičkou vykrojíme pár otvorů, aby měla kde unikat pára při pečení a položíme na třešně. Okraje přitiskneme např vidličkou. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, ale není to nutné. Pokud zbyly nějaké odkrojky těsta, tak malou formičkou vypíchneme  tvary a koláč vhodně dozdobíme.

Přiklopíme víkem a pečeme zhruba 35 minut. Koláč krájíme až po úplném ztuhnutí.

tresnovy-kolac-z-remosky.jpg

cerven-2015-025.jpg

cerven-2015-019.jpg

cerven-2015-015.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář