Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přílohové bramborové bábovičky

28. 1. 2012

Počet porcí: 4

Suroviny:

900 g vařených brambor, 60 g uzené slaniny, 50 g cibule, sůl, pepř, 2 - 3 vejce podle velikosti, 1,5 lžíce oleje na vymazání zapékacích misek nebo hrníčků

Postup:

Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a tu osmahneme jen do sklovita. Přidáme brambory, které buď nakrájíme na menší kostky nebo promáčkneme na hranolky kráječem na brambory, jako na salát. Pokud jsou brambory studené, tak je společně se slaninou a cibulí prohřejeme a taky osolíme, opepříme a odstavíme z plotny. Vajíčka rozkvedláme, vlijeme do brambor a promícháme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme. 4 misky nebo hrníčky vymažeme olejem, naplníme bramborovou směsí a tu mírně stlačíme. Buď zapečeme v troubě, nebo já dokončím v mikrovlné troubě. Jednu bábovičku vlním 3 minuty(900W)a ještě ji malou chvíli nechám ve vypnuté MT. Můžeme vlnit všechny najednou, ale bude to trvat trochu déle. Bábovičky musí být ztuhlé i středem. Pak je vyklopíme, někdy je třeba nožem objet kolmo kolem formy a tím bábovičku uvolnit.

Na tuto bramborovou směs můžeme použít i jinou - větší formu a pak nakrájet na porce. Já dělávám taky ve věncové formě s teflonovým povrchem, taky ji vymažu olejem, zapékám v troubě. Střed věnce po vyklopení je pak možné naplnit masem, dušenou zeleninou apd., dát na stůl a každý si veme svůj díl na talíř.

Poznámka:

Doporučuji na přípravu použít větší teflonovou pánev, např. wok. Uzenou slaninu můžeme zaměnit za anglickou slaninu nebo použít jen trochu oleje. Taky můžeme přidat různé koření, bylinky a natě, česnek apd. Záleží, k jakému jídlu je budeme podávat. Já měla kotlety na pepři a zeleninový salát.

 

brambor-babovicka.jpg

 

brambor-babovicka-rez.jpg

bramb-pril-babovicky-venec.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář